Uydu kontrollü menzili uzun silah tasarımı: Anka-S/İHA
Cihangir Yiğit/ hobitat.com
***
Türkiye, (İHA) insansız hava aracı sistemleriyle entegre olacak uydudan kontrol kabiliyetini devreye sokarak “İnsansız hava aracı” teknolojisindeki iddiasını büyütüyor. Uydudan kontrol yeteneği kazandığında silahlı veya silahsız olarak icra edeceği görev menzili binlerce kilometreye ulaşacak olan ANKA-S model İHA’lar, bu yıl içerisinde envantere dahil olacak.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ/TAI) tarafından geliştirilen ANKA-S modeli, ilk defa Temmuz ayında uydudan kontrollü uçuşunu gerçekleştirmişti.
Proje çalışmalarına 2013 tarihli sözleşmeyle başlanan ANKA-S model İHA için Savunma Sanayi Müsteşarlığı uzmanları ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile kalifikasyon/kabul süreci sürdürülüyor.
AANKA-S model İnsansı hava araçları, gerekli bütün testleri tamamlandığında bu yıl içerisinde envantere girecek.
6 araç aynı anda görev yapabiliyor!
ANKA-S hava aracının en önemli özelliklerinden biri, uydu üzerinden kontrol yeteneğine sahip olması sonucu görüş hattı mesafesinin getirdiği kısıtlamaların ortadan kalkması…
Kalkış bir süre sonra başka bir merkezde bulunan Operasyon Eğitim ve Simülatör kontrol istasyonlarına devredilerek aynı anda 6 adet hava aracı ortak operasyon kabiliyeti kazanıyor ve bu merkezden yönetilebiliyor.
Muhabereye (iletişim) milli kriptolu koruma
ANKA-S sistemini geliştirme çalışmaları tamamlandığında çok önemli operasyonel özellikler de sistem üzerinde aktive edilmiş olacak.
İnsansız hava aracının harici şartlara (sıcaklık, nem, yağmur ve benzeri) mukavemeti artırılırken iniş ve kalkış rüzgar limitleri sınıfındaki en zor şartlarına göre ayarlandı.
Muharebe alanı ve İHA’ların vazgeçilmez özellikleri arasında bulunan güvenlik imkan ve kabiliyeti de artırılmış olacak. ANKA-S’de bulunan telsiz ve ağ haberleşme sistemleri, milli kriptolu güvenlik sistemleriyle korunurken, özel şifreleme metotlarıyla eldeki gizli datanın düşman eline geçmesini engelleyecek tedbirler alındı.
Full HD çözünürlükte gece ve gündüz görüşü sağlayan Milli imkanlarla geliştirilmiş kamerası, düşük ışık kamerası, lazer işaretleyici ve lazer mesafe ölçücü sistemlerden müteşekkil olan keşif gözetleme sistemi yine ilk defa ANKA-S modelinde görev yapacak.
Muharebe ve arama kurtarma özellikleriyle çok farklı görevleri icra edebilecek imkan ve kabiliyetleri de yükseltildi. Uzak görüntü terminallerinin geliştirildi ve kara birlikleri tarafından kolayca taşınabilen 10 kilodan hafif görüntü alımı sağlayan terminaller vasıtasıyla 50 kilometreye kadar faydalı yük görüntüsü eş zamanlı olarak alınabilir hale geldi.
Yakın bir zamanda belki de tüm savaş ucaklarının içerisinde hiç pilot bulunmadan uçmasını ve savaşta bombalama yapmasını sağlayacak uzaktan ve uydudan kontrol sistemleri şimdilik (İHA) İnsansız hava araçlarında kullanılmaya başlandı. Sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen Dünyanın en güçlü ordularının kullandığı uydu kontrollü İnsansız hava araçları ülkemiz silahlı kuvvetleri tarafından da kullanılmaya başlanacak.
Lazerle konum düzeltme sistemi
ANKA-S model hava araçları GPS sisteminden bağımsız radarla iniş-kalkış kabiliyetine sahip ayrıca pozisyon verisi üreten kritik cihazlara lazerle “konum düzeltme” özelliği eklenerek uçuş sırasında yaşanabilecek GPS kayıpları ve karıştırmaları için tedbirler alındı.
ANKA-S model İnsansız Hava aracının imkan ve kabiliyetlerinin artırılması amacıyla ayrıca sistemin tüm bakım ara yüzlerinde yapısal iyileştirmeler yapıldı.