Kültür-SanatKültürel-Sanatsal VideolarSanatVideolar

Topraktan Testiye seramik eşyalar nasıl yapılır?

Geleneksel sanatlarımızdan biridir Seramik sanatı; Sanatçı genellikle içine hiç bir kimyasal madde katmadığı doğal çamurla dans eder maharetli ellerini kullanarak… Tezgahta Mevlevi dervişi gibi dönen çamura istediği şekli verinceye kadar her noktaya sihirli dokunuşlar yapar sanatkar… Seramik testi yapmak estetik sanat eserleri üretmek ; insanların ihtiyaç duyduğu, sıcak yaz günlerinde buz gibi ayranı lıkır lıkır içecekleri testileri yapmak sanat erbabının işten aldığı manevi zevki tamamlar. Topraktan Testiye seramik eşyalar nasıl yapılır?

Seramik testi nasıl yapılır? Sanatçı : Mehmet Yıldırım’ın maharetli dokunuşlarla seramik testiyi nasıl yaptığını yukarıdaki videoya tıklayıp izleyebilirsiniz.

***

Seramik nedir? Seramik nasıl ortaya çıktı? Seramik eşyalar nasıl yapılır?

Kutsal kitaplardan öğrendiğimiz bir gerçek olarak insanın kendisinin de yaratıldığı Çamur, ilk çağlardan beridir insanoğlunun medeniyetler kuran hayatına ve gündelik kullanımına girmiştir. Asırlar boyunca deneme yanılma  yöntemleri ile ve inovatif geliştirmelerle ilk çömleğin balçıkla sıvanmış bir sepetin pişirilerek su sızdırmaz özellik kazanması sonucun ortaya çıktığı sanılıyor.

Yine Toprak Çanak fikrini insanın iki avucunu yan yana getirip birleştirerek su içmesi fikrinden esinlenerek; sanatçının bu iki avuç formunu zenginleştirilmesiyle tasarlanıp yapılmıştır. Çanakların yüzeyini zaman zaman tırnaklar ile ya da taş, cam gibi doğal materyaller kullanarak yüzeyde yapabildikleri çizgilerle süsleme yoluna giden insanoğlu bazen de parlatma ( perdahlama) yöntemine de başvurmuştur.

Seramik eşyaların üretimine başlanması, insanların bir yere yerleşmesi ve yerleşik toplum olmasıyla birlikte olmuştur.

Yapılan arkeolojik kazılarda M.S. 3000 yıllarının ilk yarısında ilk seramik örnekleri gün yüzüne çıkarılmaktadır. Üstün bir teknik uygulandığı görülen Hatti seramikleri, siyah kırmızı rengindedir. İslam ülkelerinde ise, özellikle Uygur’dan devam eden, İran’dan gelip fevkalade örneklerini sergileyen Anadolu Selçuklu dönemi çini süslemeli mimari eserler ve Osmanlı döneminde seramik ve çini sanatı üstün bir teknik kazanmıştır. Seramik sanatı o dönemde İznik, Çanakkale, Kütahya merkezli olarak yapılırken; dünya kültür mirasına dahil olan harika seramik eserler ortaya konmuştur.

SERAMİK SANATI İLE İLGİLİ BAZI ÖNEMLİ BİLGİLER !

* Seramik eşyaların tabakların, testilerin ve diğer eserlerin üretildiği Seramik çamurunda, sağlık açısından zararlı hiç bir madde yoktur. Bununla birlikte seramik eşyalar üretirken, özellikle sır yapılırken yüzünüze maske ve ellerde eldiven kullanmakta fayda vardır. Sır maddesi düştüğü yerden kolay çıkmayan bir özelliğe sahip olduğu için sıçramalara karşı önlük kullanmak elbiselerinizi korumanın tek yoludur.

* Seramik eşyalar üretilirken İdeal obje boyu 20-30 santim civarındadır. Daha büyük eserleri yapmayı düşünüyorsanız, bunları hem taşımak, hem de fırınlamak oldukça zordur. Çok küçük olan seramik eserleri de ancak sanatın profesyonelleri yapabilir.

* Seramik çamurunun içinde hava kabarcıkları kalması yapacağınız eserler için büyük risk oluşturur. Bu yüzden çamurun içinde kesinlikle hava kalmadığından emin olmalısınız. Çamuru kullanmaya başlamadan önce mutlaka mermer üzerinde iyice yoğurmalı ve hava kabarcıklarının atılması sağlanmalıdır. Eğer seramik çamuru içinde hava kabarcıkları kalırsa yaptığınız objeyi pişirme esnasında şişer ve eseriniz parçalanır.

* Seramik eserlerin heykelden en önemli farkı içlerinin boş olmasıdır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu: “Et kalınlığı” olarak ifade edilen obje kalınlığının her noktada eşit olması gerekir. Aksi halde, eser pişirilme esnasında patlar, parçalara bölünür.

* Diyelim yaptığını seramik eserinizi beğenmediniz, bu durumda hiç canınızı sıkmayın; çamur geri dönüşüm özelliğine sahiptir. İçerisine biraz su katıldığında hemen çözülecek ve yeni bir eserde kullanıma hazır hale gelecektir.

* Seramik çamurunu kullanmadığınız zamanlarda, nemli bir poşetin veya ağzı sıkıca kapanan bir kabın içinde muhafaza edebilirsiniz. Çamur böyle kapalı bir ortamda aylarca kullanıma hazır vaziyette saklanabilir.

Kendi atölyenizde seramik hamuru nasıl yapılır?

Öncelikle Malzemeleri hazırlamak gerekiyor:

150 gr. (bir su bardağını %75 oranında dolduracak kadar) beyaz tutkal (nalburda veya sanat malzemeleri satan mağazalarda bulabilirsiniz)
1 su bardağı dolusu mısır nişastası
2 yemek kaşığı vazelin
1 yemek kaşığı limon suyu

Hamurun hazırlanışı: Genişçe bir tabak veya benzeri bir kap içerisine tutkal, mısır unu, limon suyu ve vazelini sırasıyla ekleyin. Tavaya koyduğunuz malzemeleri kısık ateşte patates püresi kıvamına gelinceye kadar karıştırın.  İyice koyulaşıp katılaşınca,  tavayı ocaktan alın. Hamuru tavadan çıkartıp soğumasını bekleyin. Eğer renkli hamur yapmak isterseniz pişirirken içine tercih ettiğini renkte toz boyalar da katabilirsiniz. Renkli eserler yapmak için diğer yol ise, hamura şekil verip fırınladıktan sonra akrilik boya ile boyayabilirsiniz.

 

Konuyla ilgili aramalar: Seramik kaplar nasıl yapılır? Toprak kaplar nasıl yapılır? Toprak testi yapım tekniği… Seramik sanatının incelikleri, Seramik testi nasıl yapılır…

Alıntı

Kaynak : hobitat.com

***

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir