Rusya Ukrayna’yı hangi amaçla işgal ediyor?
Cihangir Yiğit/yukselentv.com…
Rusya Ukrayna’nın Avrupa Birliği ve NATO gibi batılı kurumlarla yakın ilişkiler kurmasına uzun süredir karşı çıkıyor. Rusya Ukrayna’ya neden saldırıyor? Rusya Ukrayna’yı hangi amaçla işgal ediyor? Ukrayna’yı işgal eden Putin’in amacı ne?
Rusya Devlet Başkanı Putin işgalden önce yaptığı açıklamalarda Ukrayna’nın NATO’ya üyeliğine karşı olduğunu belirtmiş; Batılı ülkelerden bu konuda garanti istemişti. Ukrayna ordusunun küçültülmesi, silahsızlandırılması ve Ukrayna’nın tarafsız bir ülke olmasını talep etmişti.
Ancak Putin yaptığı açıklamalarda Batı’dan gelen cevapların Rusya’nın asıl sorularına cevap vermediğini belirtti.
Putin yaptığı açıklamada, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin çöküşüyle birlikte ülkesinin “soyulduğunu” vurgularken, kukla bir hükümet tarafından yönetildiğini savunduğu Ukrayna’yı “Amerikan kolonisi” olmakla suçladı. Ayrıca Ukrayna’da insanların mevcut yönetim altında acı çektiğini öne sürdü.
Rusya, Ukrayna’nın doğusunda bağımsızlığını ilan ettikten sonra, kendini “halk cumhuriyeti” ilan eden Donetsk ve Luhansk’taki yönetimleri bağımsız devletler olarak resmi şekilde tanıdığını duyurdu savaş başlarken…
Söz konusu bu iki bölge, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı işgal etmesinin ardından Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından işgal edilmişti. Bu işgal döneminden bu yana Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalarda 15 bin civarında kişi hayatını kaybetti.
Rusya 2014’te Ukrayna’ya girip Kırım’ı işgal ettiği zaman; Devlet Başkanı Putin tarafından desteklenen hükumet karşıtı isyanlar doğudaki iki bölgenin fiilen Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı. O zamandan bu yana Donbas’taki ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasında çatışmalar devam ediyordu.
Putin savaş başlarken söz konusu iki bölgeye asker göndereceğini açıkladığında BM Genel Sekreteri Antonio Guterress, Rusya’nın “barış gücü” kelimesini kullanmasını reddetti.
Batılı ülkeler savaş başlamadan önce bile, Moskova’nın, Rusya ve Avrupa Birliği ile sınırı olan 44 milyon nüfuslu Ukrayna’ya bir işgal planladığına inanıyordu. Ancak Rusya ağır kayıplar vermesinin ardından Kiev ve büyük şehirlerden asker çekmek zorunda kaldı. Kiev ve büyük şehirlerden çektiği askeri birliklerini Donbas bölgesine konuşlandıran Rusya bu bölgeleri ve Azak denizi sahil şeridini işgal etmeyi planlıyor.
Rus tanklarının ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk’te bulunduğu bildiriliyor.
Putin, “doğuda yaşayanlara karşı düşmanlığa” son vermezse Ukrayna’nın daha fazla kan dökülmesinden sorumlu olacağını söylüyor. Fakat Rusya halihazırda bir takım “provokatif ve düzmece saldırılar” düzenliyordu ve bunlardan herhangi biri işgal için bahane olabilirdi.
Ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk bölgelerinin Rusya tarafından tanınması neden tehlikeli?
Donbas’taki Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna askerleri arasındaki çatışmalar, ateşkes anlaşmasına rağmen 2014 yılından bu yana ara ara devam ediyor. Rusya, kendilerini bağımsız devletler olarak ilan eden Donetsk ve Luhansk’ı savaş başlayana kadar resmi bir şekilde tanımamıştı.
Durumu daha büyük sorun haline getiren, bu iki ayrılıkçı yönetimin fiilen kontrol altında tuttukları alanlarda hak iddia etmekle kalmayıp Ukrayna’nın bütün Donetsk ve Luhansk bölgesine göz dikmesi olarak görünüyor. Putin’in ise bu iki ayrılıkçı yönetimi bahane ederek Ukrayna’ya girdikten sonra tüm Azak denizi sahilini işgale yöneldiği görülüyor.
Ukrayna’nın bu bölgede “soykırım” uyguladığını iddia eden Rusya, fiili ortamı bir savaş için uygun hale getiriyor.
Ayrıca Rusya, Donbas’ta yaşayan yaklaşık 700 bin kişiye Rus pasaportu verdi. Kendi vatandaşlarını koruma bahanesini saldırı için kullanmaya yöneliyor.