Dünya gündemine oturan kaza: İran Cumhurbaşkanı hayatını kaybetti - Yükselen TV
Dünya TuruHaberlerSiyaset

Dünya gündemine oturan kaza: İran Cumhurbaşkanı hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan’ın da içinde bulunduğu helikopter Pazar günü akşam saatlerinde olumsuz hava şartları sebebiyle sert iniş yaptı. Kazadan 15 saat sonra bölgeye ulaşan ekipler, enkaz alanında hayatta kalan kimse olmadığını açıkladı. Reuters’a konuşan İranlı yetkililer, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanını Emir Abdullahiyan’ın ve helikopterde bulunan tüm üst düzey yetkililerin hayatını kaybettiğini söyledi. Dünya gündemine oturan kaza: İran Cumhurbaşkanı hayatını kaybetti.

İranlı yetkililer, meydana gelen elim kazada, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Reisi’nin içinde bulunduğu helikopter, Pazar günü akşam saatlerinde Azerbaycan’dan dönüş yolunda kaza yaptı.

Cumhurbaşkanı Reisi ve yanındaki üst düzey yetkililer, helikopterle, İran-Azerbaycan sınırında bir barajın açılış törenine katılmıştı.

İran devlet televizyonu, Reisi’nin helikopterinin bölgeden dönerken sert iniş yapması suretiyle kaza meydana geldiğini; Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim’in de helikopterde bulunduğunu duyurmuştu.

Arama kurtarma ekipleri, olumsuz hava koşulları ve arazi şartları sebebiyle çalışmaların güçlükle sürdüğünü bildirmiş ve İran, Türkiye’den havadan arama çalışması yapmak için insansız hava aracı (İHA) ve gece görüş özelliği olan helikopter talep etmişti.

Türkiye’nin, yakın komşusu İran İslam Cumhuriyeti’nin yardım çağrısına derhal karşılık verdi ve 1 Akıncı İHA arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere İran’a gönderildi. Cumhurbaşkanı Reisi ve bazı yetkililerin geçirdiği helikopter kazasında konum tespiti amacıyla yapılan arama faaliyetlerinde Türkiye’nin görevlendirdiği Akıncı İHA, helikopterin enkazı olabileceği düşünülen ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarıyla paylaşmıştı.

50 gün içinde seçimlerin yapılması planlanıyor

Reuters’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen İran’lı üst düzey yetkili Cumhurbaşkanı Reisi ile birlikte helikopterdeki tüm yolcuların da hayatını kaybettiğini belirtti.

İranlı bir başka yetkilinin yaptığı açıklamaya göre Reisi ve Emir Abdullahiyan’ı taşıyan helikopter kazada kısmen yandı.

Kazanın sebebi hakkında resmi bilgi verilmedi ve siyasi çevrelerde kazanın kötü hava koşulları sebebiyle gerçekleşen bir “kaza” olabileceği gibi; İran içinden ve dışından bazı aktörlerin katıldığı bir suikast de olabileceği yorumları yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Reisi’nin hayatını kaybetmesinin ardından İran anayasasına göre yürütme görevinin başına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Muhbir’in gelmesi beklenirken; 50 gün içinde de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması planlanıyor.

İran dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney kaza sonrası yaptığı açıklamada ülkenin işleyişinde herhangi bir aksama olmayacağını vurgulamıştı.

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, istihbarat yetkililerine verdiği bilgilere istinaden kazanın bir suikast olabileceğine dair herhangi bir belirti olmadığını ifade etti. İran’ın muhafazakar kanadının temsilcisi olan ve hayatını kaybeden Reisi ülkenin dini lideri Hamaney’den sonra bu göreve gelmesi bekleniyordu.

 

Kaynak : balkayatv

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir