Dünya TuruEkonomiHaberlerSiyaset

AB’den, OHAL’e tepki: Müzakereler durduruldu

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki yıllardır sürdürülmekte olan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması çağrısı yapan karar taslağını onayladı.

AP’nin geçtiğimiz hafta içinde Strasburg’da yaptığı oturumların gündeminde Türkiye ile AB ilişkileri vardı.
Genel Kurul’daki görüşmelerde, Türkiye’de askeri darbe sonrası uygulamaya konan ve ikinci defa süresi uzatılan olağanüstü hal (OHAL) uygulaması ile demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında geriye gidiş olduğu gerekçesiyle AB katılım müzakerelerinin askıya alınması önerildi.

Avrupa Parlamentosu (AP), yapılan görüşmelerde Türkiye’nin Avrupa Birliği ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici olarak durdurulmasını öngören tasarıyı kabul etti.
Tasarı; 37 red oyuna karşılık 479 kabul oyla onaylanırken, 107 üye ise çekimser oy kullandı.

Tasarıdaki mesajlar şunlar:

MÜZAKERELERİ DONDURUN: Tasarıda askeri darbe girişimi sonrasında olağanüstü hal (OHAL) kapsamında devreye sokulan önlemler güçlü şekilde kınanıyor. Türkiye’yi AB’ye sıkı şekilde bağlı tutma taahhüdünü sürdürdüğünü belirten Avrupa Parlamentosu, bununla birlikte AB Komisyonu ve üye ülkelere sürmekte olan müzakerelerin geçici olarak dondurulması çağrısı yapıyor.

OHAL ŞARTI: AP, OHAL kapsamındaki önlemlerin Türkiye tarafından devreden çıkarılması durumunda kendi pozisyonunu gözden geçirme taahhüdünde bulunuyor.

İDAM CEZASI UYARISI: Ankara’nın idam cezasını yeniden devreye sokmasının katılım sürecinin resmen askıya alınmasına neden olacağı belirtiliyor.

VİZE : Vize muafiyeti için şart koşulan bazıları özel öneme sahip 72 kriterden 7’sinin karşılanmadığı belirtiliyor.

GÜMRÜK BİRLİĞİ: Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin Türkiye için önemli olduğu not edilirken bu doğrultudaki çalışmaların askıya alınmasının ülke için ciddi ekonomik sonuçlar doğuracağının altı çiziliyor.

MALİ YARDIM: AB Komisyonu’na Türkiye’ye katılım öncesi fonlardan 2017’de aktarılması öngörülen kaynağa ilişkin rapora son gelişmeleri yansıtma ve sivil topluma maddi desteğin artırılma olasılığını inceleme çağrısı yapılıyor.

ADLİ DESTEK ÇAĞRISI: AB Komisyonu, Avrupa Konseyi ve Venedik Komisyonu Türk yetkililere ek adli destek sunma konusunda teşvik ediliyor.

SİYASİ İRADE ELEŞTİRİSİ: Türkiye’nin AB’nin önemli bir ortağı olduğu onaylanmakla birlikte işbirliği isteğinin iki taraflı olması gerektiği belirtiliyor.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz onay süreci sonrasında belgeyi AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Konseyi ve üye ülkelerin yanı sıra Türk hükümetine ve TBMM’ye de gönderecek.

TASLAĞIN HUKUKİ BAĞLAYICILIĞI YOK

Metnin hukuku bir bağlayıcılığı bulunmasa da, Avrupa Birliği ülkesi liderlerine siyasi bir mesaj iletmesi açısından sembolik önem taşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir