CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİ, BAŞBAKAN DA GÖREVDE
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) açıkladığı kesin sonuçlara göre, cumhurbaşkanı seçiminde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yüzde 51.79, Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38.44, Selahattin Demirtaş ise yüzde 9.76 oranında oy aldı. Seçime katılım oranı yüzde 74.13 oldu.
Kesin sonuçlara göre, 55 milyon 692 bin 841 kayıtlı seçmenin, 41 milyon 283 bin 627’si oy kullandı. Kullanılan oyların 40 milyon 545 bin 911’i geçerli, 737 bin 716’sı geçersiz sayıldı.
Katılım oranının yüzde 74.13 olduğu seçimde, Recep Tayyip Erdoğan, yurt içinde 20 milyon 670 bin 826, yurt dışı sandıklarında 143 bin 873, gümrük kapılarında ise 185 bin 444 oy alarak, Türkiye genelinde toplam 21 milyon 143 oya ulaştı. Erdoğan’ın oy oranı yüzde 51.79 oldu.
Ekmeleddin İhsanoğlu, yurt içinde 15 milyon 434 bin 167, yurt dışı 64 bin 483, gümrük kapılarında 89 bin 70 olmak üzere Türkiye genelinde 15 milyon 587 bin 720 oy aldı. İhsanoğlu’nun oy oranı yüzde 38.44 olarak gerçekleşti.
Selahattin Demirtaş ise yurt içinde 3 milyon 914 bin 359, yurt dışında 22 bin 582, gümrük kapılarında 21 bin 107 oy aldı. Türkiye geneli toplam oyu 3 milyon 958 bin 48 olan Demirtaş’ın oy oranı yüzde 9.76 olarak hesaplandı.
GEÇERLİ OYLARIN DAĞILIMI
Geçerli 40 milyon 545 bin 911 oyun, 40 milyon 19 bin 352’si yurt içinde, 230 bin 938’i yurt dışında, 295 bin 621’i gümrük kapılarında kullanıldı.
Yurt içi, yurt dışı ve gümrük sandıkları sonuçları dağılımı şöyle oldu:
Adayın adı soyadı genel toplam oran
Recep Tayyip Erdoğan 21.000.143 % 51.79
Ekmeleddin İhsanoğlu 15.587.720 % 38.44
Selahattin Demirtaş 3.958.048 % 9.76
Genel Toplam 40.545.911 % 100
SEÇİMİN ARDINDAN BAŞBAKAN ARAYIŞI SONUÇLANDI, DAVUTOĞLU BAŞBAKAN
AK Parti’nin, Ankara Arena Spor Salonu’nda gerçekleştirilen ve tek gündemle toplanan 1. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde genel başkanlık için yapılan seçimde Ahmet Davutoğlu Akparti genel başkanlığına getirildi.
Kongre Divan Başkanı Haluk İpek, sonuçları açıkladı. Seçimde bin 388 oy kullanıldığını, oyların bin 382’sinin geçerli, 6’sının geçersiz sayıldığını belirten İpek, “Bu sonuçlara göre Dışişleri Bakanı ve Konya Milletvekili Sayın Ahmet Davutoğlu, toplam bin 382 oy alarak AK Parti Genel Başkanı seçilmiştir” dedi.
Ahmet Davutoğlu, resmi sonuçların açıklanmasının ardından, eşi Sare Davutoğlu ile salonda dolaşarak partilileri selamladı ve kırmızı karanfiller dağıttı.
Selamlamanın ardından partililere teşekkür konuşması yapan Davutoğlu, “Zatıma gösterilen teveccüh beni ağır bir sorumluluğu üstlenmekle karşı karşıya bıraktı. Allah bu sorumluluğun gereğini yapabilmek kudretini bize nasip etsin, mahcup eylemesin” dedi.
Birkaç özel teşekkür etmek istediğini vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanımıza hem partimiz hem ülkemiz hem demokrasi geleneğimiz açısından bir kez daha teşekkürlerimi arz etmek istiyorum. Kendilerinin göstermiş oldukları teveccüh, biraz önce zikrettiğim, o büyük sorumluluğu bundan sonra hakkıyla yerine getirmek konusunda bana güç vermektedir. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürümüz, burada yaşanan atmosfer ile ilgilidir, Türk demokrasi tarihiyle ilgilidir.
Bugün ve yarın Türk demokrasi tarihinde iki ilki yaşamış olacağız. İlk defa Türk demokrasi tarihinde bir iktidar partisinde böylesi bir devir teslimle hiçbir ihtilaf olmadan, hiçbir farklı görüş ya da herhangi bir şekilde farklı izlenim sahibi olmadan tam bir birliktelik halinde böyle bir devir teslim gerçekleşmiş olacak. Daha önceki iktidar partilerinde yaşanan güç mücadelesi, kıyasıya sürdürülen siyasi rekabetler, bugün AK Parti’nin ahlak ve erdem merkezli siyasetini de açık bir şekilde ortaya koymuştur. Bunda Sayın Cumhurbaşkanımızın bütün bu süreci istişare temelli yürütmesinde ve ortak aklı hayata geçirerek, harekete geçirerek bu değişimi sağlamasında büyük bir rolü vardır. Türk demokrasi tarihinde ilk kez iktidar partisinde böylesi bir geniş devir teslim yapılmaktadır.”
ÇANKAYA KÖŞK’ÜNDE BİR İLK DAHA
Ahmet Davutoğlu, yarın Türk demokrasi tarihinde bir ilk daha yaşanacağını ve aynı siyasi hareketten gelen iki cumhurbaşkanı arasında, ilk defa bir devir teslim töreni gerçekleştirileceğine işaret ederek, aynı siyasi hareketten gelen Atatürk ve İsmet İnönü arasında da devir teslim töreni yapılamadığını anımsattı.
Davutoğlu, “İlk defa Türk demokrasi tarihinde Meclis tarafından seçilen ve AK Parti grubunun desteğiyle Cumhurbaşkanlığına gelen Sayın Abdullah Gül, yarın halkımız tarafından doğrudan seçilen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a görevini devredecektir. Bu da AK Parti hareketinin farkını ortaya koymaktadır. Bütün bunların gerçekleşmesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın, AK Parti lideri olarak ve AK Parti’nin oluşumundan ve geleneğinin oturmasından birinci derecede sorumluluk sahibi olarak taşıdığı tarihi bir katkı var. Biz, AK Parti kadroları olarak Türkiye Cumhuriyeti ve demokrasi tarihimizin siyasi geleneği itibariyle Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürü bir kez daha borç biliyorum” ifadelerini kullandı.
“Halkımızın desteği arkamızda oldukça, Edirne’den Ardahan’a kadar, Hakkari’den Muğla’ya, Sinop’tan Mersin’e, doğusu, kuzeyi, batısı, güneyiyle halkımızın desteği arkamızda oldukça, Allahın izniyle daha kat edilecek çok yol var” diyen Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Katedecek gücü de kendimizde görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız konuşmasında bize bir emanet tevdi etti, bir mesaj iletti. Bundan sonraki bir üst seçimi hedef gösterdi, 2015, 2019 ve 2023. İlk hedef 2015. İnşallah 2015 seçimlerinde çok güçlü bir destekle Anayasa’yı değiştirebilecek bir çoğunlukla Meclis’e gelmemiz mümkündür. Ben bunu başaracağımıza inanıyorum.
Çünkü aramızdaki birlik, beraberlik ve tesanüt bunu gerçekleştireceğimizin işaretidir. 2015 yılında bu emaneti devralmamız halinde, 2019 yılına kadar değerli bir dört yılımız olacak. Bir seçim maratonuna girmeyeceğimiz, tribülans oluşturma niyetlerinin hiç bir zaman gerçekleşmeyeceği bir istikrar dönemine gireceğiz. Bütün temel sorunlarımızı, Anayasa başta olmak üzere, özgürlükler, siyasi reformlar, ekonomik reformlar ve ekonomimizin dinamizmini harekete geçirecek şekilde hukuk düzeninde yapılacak reformlar, bütün bunlar, 2015 ve 2019 yılları arasını bir anlamda biraz önce zikrettiğimiz yeni Türkiye’nin inşasında önemli konuma getirecektir” dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, Abdullah Gül’ün başbakan olabileceği konuşulmuş ve daha sonra Akparti çevrelerinde ortaya çıkan spekülasyonlar sebebiyle Abdullah Gül’ün kırıldığı basın danışmanı tarafından ifade edilmişti. Akparti kongresinin Cumhurbaşkanı Gül’ün devir teslim töreni öncesine alınması da siyasi çevrelerde Ahmet Davutoğlu’nun yolunu açmak ve Abdullah Gül’ü engellemek için bir manevra olarak yorumlandı.
Tayyip Erdoğan sonrası başbakanlık için adı geçen Abdullah Gül, Binali Yıldırım, Beşir Atalay gibi isimlere değil de Ahmet Davutoğlu’na Erdoğan’ın verdiği açık destek, siyasi çevrelerce “Emanetçi Başbakan” yorumlarına sebep olsa da, Akparti teorisyenleri arasında bulunduğu bilinen Davutoğlu’nun nasıl bir performans sergileyeceği kamuoyu tarafından ilgiyle izleniyor.