İstanbul’un harika tarihi eserlerinden Mısır Çarşısı’nı gezdiniz mi?
Mısır Çarşısı, İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunmakla birlikte aslında Eminönü semtinde yer alan tarihi bir çarşıdır. Kapalıçarşı’nın kuzeybatısında ve Eminönü sahiline yakında bölgede yer alan çarşı, 16. yüzyılda Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Çarşı, adını Mısır’dan İstanbul’a getirilen baharatların satıldığı bir yer olmasından almaktadır. İstanbul’un harika tarihi eserlerinden Mısır Çarşısı’nı gezdiniz mi?
Çarşı, 1970 li yıllarda ve 80’li yıllarda daha turizmin böylesine gelişmediği dönemlerde daha ziyade İstanbul’un yerli halkına hizmet veriyordu. O dönemlerde tatlıcıların, helvacıların, peynircilerin ve tabi ki kuyumcuların ağırlıkta olduğu esnaflar Mısır çarşısında ürünlerini İstanbul halkına satıyorlardı genellikle…
80’li yıllardan sonra uluslararası turizmin gelişmesi sonrasında Mısır Çarşısı daha ziyade turistlere hizmet vermeye başladı. Bugün de aynı şekilde yabancı turistlere hitap eden ürünlerin satıldığı dükkanlar satışlarını sürdürüyor. Günümüzde çarşıyı gezenlerin görebileceği dükkanlar ağırlıklı olarak, kuyumcular, turistik Türk lokumları ve tatlıları satan kuruyemiş dükkanları, Turistik hediyelik eşyalar satan dükkanlar görebilirler. Tabi, eskiden beri çalışmaya devam eden Malatya Pazarı gibi bir kaç kuruyemişçi yabancı turistlere hizmet vermenin dışında İstanbul’un yerlisi müşterilerine de ürünlerini satmaya devam etmektedir.
Mısır Çarşısı, 80’den fazla dükkanın yer aldığı L şeklindeki bir yapıdır. Dükkanlarda baharatlar, kuruyemişler, lokum, halılar, deri ürünler ve hediyelik eşyalar gibi çeşitli ürünler satılmaktadır. Çarşı, turistler ve yerli halk arasında oldukça popüler bir yerdir.
Mısır Çarşısı’nın bazı önemli cazibe merkezleri şunlardır:
-
Tahmis Pasajı: 19. yüzyılda inşa edilmiş bir pasajdır. . Pasajda kuyumcular, saatçiler ve terziler gibi çeşitli dükkanlar bulunmaktadır.
-
Sehabeddin Camii: 16. yüzyıldan kalma bir camidir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır.
-
Mısır Çarşısı Çeşmesi: 18. yüzyıldan kalma bir çeşmedir. Çeşme, Osmanlı mimarisinin güzel bir örneğidir.
Mısır Çarşısı’na Zeytinburnu ve Kabataş yönlerinden tramvay, otobüs veya taksi ile ulaşılabilir. İstanbul Anadolu yakasından çarşıya vapurlar ve Marmaray ile ulaşılabilir. Çarşı pazartesi günleri hariç her gün saat 8:00 ila 19:00 saatleri arasında açıktır.
Mısır Çarşısı’nı ziyaret edenlere, şunları yapması da tavsiye edilir:
- Dükkanları keşfedin ve baharatlar, kuruyemişler ve lokum gibi ürünler satın alın.
- Tahmis Pasajı’nda gezintiye çıkın.
- Sehabeddin Camii’ni ziyaret edin.
- Mısır Çarşısı Çeşmesi’nin fotoğrafını çekin.
- Yakındaki Kapalıçarşı’yı ziyaret edin.
- Hemen Mısır çarşısının yanında bulunan Yeni Cami’yi ziyaret edin.
- Çarşının Unkapanı köprüsü tarafında 150 metre civarında yakında bulunan Tahtakale esnafını ve ürünlerini yakından görün. İşinize yarayan ürünler görüp satın alabilirsiniz.
- Çarşının yakınında bulunan tarihi Sirkeci Garı’nı ziyaret edin.
- Çarşının 300 metre yakınında bulunan Tarihi Gülhane Parkı’nı ziyaret edin. Gülhane parkının ulu ağaçları altında dinlenirken park içerisinde bulunan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ni ve Nihat Sami Banarlı kütüphane müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak : hobitat.com