Dünya TuruHaberlerSiyaset

Katil İsrail Lübnan’da Hizbullah üyelerinin çağrı cihazlarını uzaktan patlattı: 12 kişi hayatını kaybetti

Katil İsrail Lübnan’da Hizbullah üyelerinin çağrı cihazlarını uzaktan patlattı: 12 kişi hayatını kaybetti. Lübnan’daki çağrı cihazlarının patlaması olayı, tüm dünyanın gündeminde tepkiler oluşturdu. Lübnan’da bulunan çok sayıdaki Hizbullah mensubunun üzerinde patlatılan çağrı cihazlarının ardından biri çocuk 12 kişinin hayatını kaybetti ve 200 kadarı ağır yaklaşık 5000 kişi yaralandı. Çağrı cihazlarının nasıl patlatıldığı, nasıl patlayıcı işlevi verildiği araştırılıyor. Öte yandan Lübnan’da patlatılan çağrı cihazlarını ürettiği ifade edilen Macaristan merkezli BAC Consulting KFT (BAC Danışmanlık Ltd) hakkında soru işaretleri artarken, şirketten halen açıklama yapılmadı ve internet sitesi kapatıldı. Şirketin MOSSAD bağlantılı olarak kurulduğu şüpheleri üzerinde duruluyor. Peki, Lübnan’daki çağrı cihazlarının patlaması olayı nedir, ne oldu? Çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Katil İsrail, Hizbullah üyelerinin çağrı cihazlarına sızarak siber saldırı gerçekleştirdi. Soykırımcı İsrail’in Lübnan’daki taşınabilir çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu 12 kişi hayatını kaybederken yaklaşık 5000 kişinin yaralandığı bildirildi. Saldırıda İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani’nin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı. Patlayan telsizlerin, Hizbullah’ın üyelerine son sevkiyatta verdiği cihazlar olduğu ortaya çıktı.

2022 yılında İsrail’in Mossad aracılığıyla Hizbullah üyeleri arasında ellerinde kullandıkları telsiz ve çağrı cihazlarının güvensiz olduğu iddiasını yaydığı söyleniyor. Bunun üzerinde Hizbullah’ın yöneticilerinin yeni telsiz ve çağrı cihazı alımına giriştikleri belirtiliyor. Söz konusu cihazları İran ve Türkiye gibi ülkeler de ürettiği halde Hizbullah’ın bu cihazları neden Amerika’nın arka bahçesi konumunda olan Tayvan’a ait bir şirketten aldığı merak ediliyor.

Tayvan’lı şirket üretimi kendilerinin yapmadığını ve yetki verdikleri Macaristan’da bulunan BAC şirketinin yaptığını ifade ediyor. 2022 yılında Hizbullah’a teslim edilen yeni telsiz ve çağrı cihazlarının içindeki boşluğa 30 gram plastik patlayıcı yerleştirildiği uzmanlar tarafından açıklandı. Bu durumda Hizbullah üyeleri yaklaşık iki yıldır üzerlerinde bir bomba ile gezdikleri anlaşılıyor. Son çatışmalar sonrası söz konusu cihazların İsrail tarafından patlatıldığı ortaya çıkmış oldu.

Soykırımcı İsrail bir savaş suçu daha işledi ve sivil amaçlarla da kullanılabilen cihazları patlatarak dünya savaş tarihine bir savaş suçu daha eklemiş oldu.

Lübnan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Hadi Hachem, İsrail’in Lübnan’da çağrı cihazlarını patlatarak düzenlediği saldırının savaş suçu olduğunu dile getirdi.

BİNLERCE YARALI VAR

Patlamalar sonucu binlerce yaralının olduğu ifade edilirken, can kaybı olup olmadığına dair ise henüz herhangi bir resmi açıklama bulunmuyor.

ÇAĞRI CİHAZLARINA SIZILDI

Lübnan resmi ajansı NNA’nın aktardığı bilgilere göre, katil İsrail ‘pager’ isimli çağrı cihazlarına sızdı. Yapılan açıklamada, “Yüksek teknoloji kullanılarak taşınabilir pager sistemleri patlatıldı ve çok sayıda yaralı olduğu, yaralıların hastanelere nakledildiği bildirildi” denildi.

İran medyasının aktardığı haberlere göre, patlamaların yerel saatle 15.45 sularında başladığı ve yaklaşık bir saat sürdüğü belirtiliyor. Çağrı cihazı olarak anılan iletişim araçları, sesli mesaj veya sms alma özelliklerine sahip olabiliyor.

LÜBNAN SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Acil durum ilan eden Lübnan Sağlık Bakanlığı, tüm hastanelerin acile gelecek hastaları tedavi edebilmek için tetikte olmasını ve çağrı cihazı olan kişilerin bunlardan uzak durmasını istedi.

Bakanlık ayrıca, sağlık çalışanlarından kablosuz cihazları kullanmaktan kaçınmalarını talep etti.

KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI YAPILDI

Lübnan Sağlık Bakanlığı, tüm sağlık çalışanlarını, işyerlerine giderek yaralıları tedavi etmeye ve vatandaşları kan bağışında bulunmaya çağırdı.

 

12 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Lübnan Sağlık Bakanlığı, çağrı cihazlarının patlaması sonucu 12 kişinin hayatını kaybettiğini ve yaklaşık 5000 kişinin yaralandığını belirtti.

 

Reuters: Mossad aylar önce az miktarda patlayıcı yerleştirdi

Reuters, konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberinde, olayın arkasında İsrail İstihbarat Servisi Mossad’ın durduğunu öne sürdü.

Haberde “İsrail İstihbarat Teşkilatı Mossad, Lübnan Hizbullah hareketi tarafından sipariş edilen Tayvan yapımı beş bin çağrı cihazına aylar önce az miktarda patlayıcı yerleştirdi” ifadesine yer verildi. Ajansa konuşan bir kaynak, Hizbullah’ın bu cihazları Tayvan merkezli Gold Apollo şirketine sipariş ettiğini bildirdi. Bir diğer kaynak, 3 bin cihazın gönderilen bir kod mesajı gönderilince patladığını belirtti. Üçüncü kaynak, cihazların her birisine 30 gram patlayıcı yerleştirilmiş olabileceğini kaydetti.

Al Jazeera: Cihazlara çok önceden 20 gram patlayıcı yerleştirildi iddiasında bulundu
Al Jazeera televizyonuna konuşan bir kaynak, Lübnan’da patlayan çağrı cihazının her birisine en fazla 20 gram ağırlığında patlayıcı yerleştirildiğini söyledi. Kaynak, “Patlayan iletişim cihazlarına çok önceden bombalar yerleştirildi” ifadesini kullandı.

Çağrı cihazların beş ay önce Lübnan’a getirildiğini bildiren kaynak, Lübnanlı yetkililerin patlayıcıların nasıl aktif hale getirildiğini henüz çözemediğini de sözlerine ekledi.

Wall Street Journal: Cihazların ısındığını fark edenler, patlamadan önce elinden attı ve kurtuldu…
Wall Street Journal (WSJ) ise, patlayan taşınabilir çağrı cihazlarını, Hizbullah’ın kısa süre önce teslim aldığını öne sürdü. Gazetenin haberinde, “Kullanılan çağrı cihazlarının çoğu, grubun geçtiğimiz günlerde aldığı yeni bir partiden geliyordu” ifadesine yer verildi. Hizbullah örgütünden bir kaynak, WSJ’ye açıklamasında, örgütün birçok üyesinin bu cihazları kullandığını söyledi. Patlamaya, patlamalara kötü amaçlı yazılımın neden olduğunu dile getiren kaynak, bazı örgüt üyelerinin cihazların ısındığını fark ederek onları patlamadan attığını anlattı.

“Patlamanın boyutu, sadece bataryadan kaynaklanmadığını gösteriyor”
Yazılım şirketi WithSecure’da araştırma uzmanı ve Europol’de siber suç danışmanı olan MikkoHypponen, “Bu çağrı cihazları muhtemelen bu tür patlamalara neden olacak şekilde bir şekilde modifiye edilmişti; patlamanın boyutu ve gücü bunun sadece bataryadan kaynaklanmadığını gösteriyor” dedi.

Patlayan cihazların üreticisinden ilk açıklama: Biz değil lisans verdiğimiz BAC üretti
Patlayan çağrı cihazlarının Tayvan’daki üreticisi Gold Apollo’nun kurucusu Hsu Ching-kuang, basın açıklaması yaparak patlayan cihazları kendilerinin değil, lisans verdikleri Macaristan’daki bir şirketin ürettiğini söyledi.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bulunan BAC Consulting isimli şirketi, 3 yıl önce kendi markaları altında çağrı cihazını üretmek için yetkilendirdiklerini söyleyen Hsu Ching-kuang”Ürün bizim değildi. Sadece üzerinde bizim markamız vardı” ifadelerini kullandı. Macaristan’daki şirketin tabelası sadece bir “A4 kağıt”… Şirketin kapıları kilitli ve yöneticileri ortada yok! Şirketin hiç bir yetkilisine ulaşılamıyor.

Lübnan’da çoğunlukla Hizbullah üyelerinin haberleşme için kullandığı haberleşme cihazlarıeş zamanlı olarak patladı.

Patlamalar nedeniyle yaklaşık 5000 kişi yaralandı, biri çocuk 12 kişi hayatını kaybetti.

Olaydan sorumlu tutulan İsrail açıklama yapmadı.

Siber saldırı olduğu düşünülen patlamaların nasıl meydana geldiğiyle ilgili haberler dünya basınında yer aldı.

Patlayan cihazlar, Tayvan merkezli Gold Apollo firmasına ait.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir