Bilim-TeknolojiEğitimRöportajVideolar

Milli Drone Queenbee’nin Uçuş Macerası

Hüsamettin Piraz / Pertev Ajans…

Drone deyip geçmemek gerekiyor. Drone kargo taşımaya başlarsa, kameraları taşıyıp inanılmaz görüntüler çekerse, hele bir de silah taşımaya başlar ve programına yüklenen hedefleri bombalayıp imha ederse, drone’ların önemi ortaya çıkmaya başlıyor. Yüksek teknoloji ürünü yeni hava araçları hayatımızın her alanında yerini alıyor süratle… Hayatımızı kolaylaştıran ve olağanüstü hız katan hava araçları her gün yeni ve gelişmiş üst modelleri ile insan yaşamına katkı sunmaya hazırlanıyor. Belki de kargodan sağlığa, eğitimden haberleşmeye, ulaşımdan milli savunmaya kadar sunacakları hizmetlerle farklı alanlarda hayatımıza yeni bir renk katmaya geliyorlar. Bu kapsamda ele alınan bir etkinlik olarak, Üniversiteli Gençlerin Tasarladığı Drone ve diğer (İHA) insansız hava araçları Teknofest’te yarıştı.

YARIŞLAR NEREDE YAPILDI?

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) kapsamında düzenlenen 2018 TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması 20-23 Eylül 2018 tarihlerinde İstanbul’un Yeni Hava Limanı’nda gerçekleştirildi.

Ülkemiz insanına, gençlere fırsat ve imkanlar verildiğinde neleri başarabileceklerini ortaya koyan projelerle izlediğimiz Teknofest etkinlikleri bugün ve gelecek adına umut verdi. Teknofest Günleri’nde Abdullah Gül Üniversitesi ekibinin yarışma için hazırladığı “QUEENBEE” adını verdikleri “drone” ilginç ve atak görüntüsüyle objektifimize takıldı. Yarışma ekibine “neden kanatları takmıyorsunuz?” diye sorduk. “Bazen alanda bulunan diğer araçlara verilen komutlarda bile harekete geçip uçabiliyor; o yüzden kanatlarını ve bataryasını çıkardık.” cevabını aldık.

Hazırladıkları insansız hava aracı – Drone projesi ile yüzlerce ekip ve proje arasından seçilip dereceye girmeyi başardılar. Kayseri – Abdullah Gül Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünde okuyan öğrenciler tasarladıkları Drone projesiyle geleceğin uçan otomobillerinin, uçan otobüslerinin mimarı olacaklarını ispatlamış oldular.

Abdullah Gül Üniversitesi yarışma ekibi Robopeak Takımı’nın tasarlayıp ürettiği İHA- QUEENBEE’nin uçuş macerasını yukarıdaki videoda izleyebilirsiniz.

Özellikle otonom (yüklenen programla kendi başına görev yapmak) görevle program yüklenebiliyor olması ve kargo taşıyıp belirlenen noktaya kargoyu bırakma özelliğiyle dikkatleri üzerine çeken model uçağın tasarımcıları ile bir söyleşi yaptık. Drone’lar ve insansız hava araçları üzerine çalışan ekibi yarışma alanında hummalı bir çalışma yürütürken izleme fırsatı bulduk.

Kayseri – Abdullah Gül Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluşan Robopeak ekibinde; öğretim üyesi Kutay İçöz danışmanlığında, takım kaptanı Burak Rüştü Duman, Ömer Faruk Demirci, Hatice Zehra Doğru, Ahmet Hakan İri ve Muhammed Enes Tahiroğlu yer alıyor. Kargo taşıyabilen (İHA) İnsansız hava aracı olarak tasarladıkları Drone’un özelliklerini, özgün tasarımı nasıl yaptıklarını ve tasarımın hikayesini konuştuk. İlginizi çekecek söyleşiyi videoda izleyebilirsiniz.

Kaynak : hobitat.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir