Oryantalist ve İslamofobik medyanın baskısı
Suudi Arabistan’ın Cidde şehrindeki kongre sarayında, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından düzenlenen 11. İslam Enformasyon Bakanları Konferansı’nda Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Konferans katılımcılarına hitap etti.
Konferansa ev sahipliği yapması sebebiyle Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Adil el-Tureyfi’ye teşekkür ederek, açıklamalarına başlayan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, İslam İşbirliği Genel Sekreterliğine seçilen Yusuf Bin Ahmed El Useymim’e de başarılar diledi.
Dünyada beş ülkenin neden olduğu bir düzensizlik söz konusudur!
Kurtulmuş, oldukça kritik bir dönemde, söz konusu toplantının İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerini bir araya getirdiğini söylerken “Bugün dünyada sadece beş ülkenin, özellikle İslam ümmetinin önceliklerine yabancı olan beş ülkenin neden olduğu bir düzensizlik söz konusudur. Dünyanın birçok yerinde İslam toplumunun karşı karşıya olduğu ciddi insan hakları sorunları bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin, bütün gücüyle İİT’nin çalışmalarına destek vermek konusunda kararlı olduğunu belirten Kurtulmuş, “Bu çerçevede Kudüs meselemize, şu anda yüz yüze kaldığımız Suriye konusunda, Myanmar’daki Rohingya Müslümanlarına karşı yapılan zulme ve diğer buna benzer sorunlara karşı İslam İşbirliği Teşkilatı ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
İslam coğrafyasındaki sorunlara da dikkati çeken Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:
“Birinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra gerçekleştirilen Sykes Picot anlaşmasıyla, İslam ümmetinin arasında yapay sınırlar çizildi. Günümüzde ise ikinci bir Sykes Picot ile bu kez İslam ümmetinin kalplerini ve zihinlerini bölmeyi hedefliyorlar. Şu anda İslam dünyası, enformasyon ve medya bakımından oryantalist ve İslamofobik bir küresel medyanın baskısı altındadır.
Bu nedenledir ki yapılan bu toplantı İİT’nin yeni medya stratejileri geliştirmesi, üstün bilgi teknolojileri imkanlarından faydalanarak ortak hareket mekanizması oluşturması ve uygulaması noktasında önem ihtiva etmektedir. Geleneksel medya, yeni medya ve sosyal medya alanlarını etkin bir şekilde kullanmak üzere yeni bir strateji, yeni bir çerçeve belirlenmelidir.
Bunun için ortak stratejiler belirlenmelidir ki İslam ümmetinin karşı karşıya olduğu gerçekler doğru bir şekilde anlatılabilsin. Bu çerçevede ortak politik, sosyal ve kültürel bakış açımız yansıtılmalı ve İslam’ın doğru yüzü paylaşılmalıdır. Yine bu toplantının başlığı olarak belirlenen ‘Terörizm ve İslamofobya ile Mücadelede Yeni Medyanın Rolü’ konusu oldukça uygundur.”
“İslamofobyaya karşı dayanışmayı artırmak üzere önemli adımlar atılacaktır.”
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın sergilediği politikalar ve uygulamalar konusunda da değerlendirme yaparak şunları söyledi:
“Ne yazık ki paylaşmam gereken bir gerçeklik olarak, şu ana kadar İİT’nin sergilediği politikalar ve uygulamalar İslamofobya’ya karşı etkin bir sonuca bizleri ulaştırmamıştır. Dolayısıyla kaynaklarımızı etkin kullanamazsak ve proaktif mekanizmaları geliştiremezsek, yine aynı sonuçla karşı karşıya olmamız söz konusudur. Bu çerçevede geçen nisan ayında İstanbul’da düzenlenen ve kardeş üye ülke liderlerimizin aldığı stratejik kararların bir devamı olarak İslamofobyaya karşı dayanışmayı artırmak ve koordinasyonu sağlamak üzere önemli adımlar atılacaktır.
2025 kapsayıcı medya stratejisi ve İslamofobyaya karşı İİT medya stratejilerinin kabulü, gerçekleştireceğimiz bu toplantıda önemli bir yer tutmaktadır. Yeni atılan adımlar çerçevesinde, İİT’nin internet üzerinden yayını ile uydu kanalının hayata geçirilmesi önemlidir. Yapılan bütün çalışmalara Türkiye, katkı sunma konusunda kararlıdır ve bu konuda İİT’deki dost ülkelerimizin katkılarının değerinin de farkındadır” dedi.