Seks robotları partnerinin katili olabilir! Suçlu robot mu?
Siber güvenlik uzmanları, hacklenmiş seks robotlarının kullanıcıya zarar verebileceğini ve hatta cinayet işleyerek, sahibini öldürebileceği tehlikesine vurgu yaptı. Seks robotları partnerinin katili olabilir! Suçlu robot mu?
Hukukçular, robot kaynaklı tehlikelerin önceden tahmin edilebileceğini, buna uygun önlemler alınması gerektiğini ve bu sebeple robot üreticilerinin sorumlu tutulabileceğine işaret ediyorlar.
Yapay zeka ile donatılmış askerler ve hatta ordularının gündeme geldiği; pek çok ülkenin robot ordular kurmak için ar-ge çalışmalarına hız verdiği bir dönemden geçiyoruz. Yapay zeka ordularının insanlığı tehdit ettiği konusu artık sadece filmlerin konusu değil günümüzde…
Siber güvenlik uzmanları, insanları tehdit eden bu tehlikenin sadece askeri yapay zeka ürünlerinden kaynaklanmadığı konusunda uyarıyorlar. Siber güvenlik uzmanlarının yaptığı açıklamaya göre:
‘Seks robotları dahil, günümüzdeki robotların çoğunu hacklemek, cep telefonu ve bilgisayar gibi daha karmaşık cihazlara kıyasla çocuk oyuncağı!’
Robotlarla ilgili siber güvenlik konusunda bazı eksiklikler hala çözülmüş değil!
Yayın organlarında çıkan haberlere göre Kovid-19 hastalığı ve pandemi yasaklarının ardından, insanlar arasında fiziksel temasın ‘ölümcül’ hale geldiğini belirtilerek, seks robotu endüstrisinde patlama yaşanmasının şaşırtıcı olmadığına dikkat çekiliyor.
Gelişmeye yeni başlayan bütün teknolojilerde olduğu gibi, robotların insanlık için ciddi tehlikeler oluşturabileceği endişesi devam ediyor. Çünkü siber güvenlik konusunda pek çok sorunlar henüz çözülmüş değil.
Aslında, Rahmetli sinema oyuncusu Kemal Sunal’ın bir filminde Japon arkadaşının kendisine bir kadın robot hediye ettiği hikaye şimdilerde gerçek oluyor. Aynı filmde kadın robotu da rahmetli sanatçı Fatma Girik canlandırmaktaydı. Şimdi o filmde geçen robotlar gerçek oluyor; bir farkla ki artık bu robotların erkek versiyonları da yapılıyor.
Dünyayı yönetmeye heveslenen ve bunu büyük ölçüde başaran dünya baronları, Covit-19 Pandemisi gibi salgınlarla insanlığı sosyal yalnızlığa itmeyi başardı bir ölçüde…
Daha öncesinde İstanbul Sözleşmesi gibi içeriğinde iyi özelliklerin arasında ve satır aralarında kötü özellikleri ve kuralları barındıran düzenlemelerle insanları yalnızlığa iteklemişlerdi. Kadına şiddet gibi söylemlerle kadın ve erkek sosyal grupları birbirine uzak ve soğuk hale getirilmek istendi. Karşı cinsten soğutulan kadın ve erkek cinslerine hem cinsleriyle yakınlaşmak ve eş cinsel ilişkilerde yakınlaşmak teşvik edildi.
Yine aynı sözleşmenin satır aralarındaki esaslar çerçevesinde, yalnızlaşan insanlar, zoo fili (hayvana meyilli) pedofili (çocuğa meyilli) ve şimdi de diji fili (dijital seks robotlarına meyilli) gibi farklı yönelimlere teşvik edildi.
Seks robotları insanlara pazarlanıyor aleni olarak… Fiyatları 150-250 bin dolar aralığında olan bu yüksek teknoloji ürünü seks robotları sahibinin o anki psikolojisine göre, uyumlu, kibar, asabi, duygusal gibi farklı modlara ayarlanabiliyor; ayarlandığı modda davranışlar sergilemesi sağlanıyor. Toplumdan uzaklaştırılıp yalnızlaştırılan insan, kapitalizmin istediği yönde kolay para harcar hale getiriliyor ve insan sıcağından uzak, çelik ve plastikten mamül seks robotlarının kucağına atılıyor.
Ancak burada pek çok sorunun en başında, dijital robotların hacklenmesi sorunu geliyor. Hacklenmiş bir robot efendisine yani sahibine saldırırsa ve çelikten kolları ve parmaklarıyla sahibinin boynunu sıkıp öldürürse suçlu kim olacak? Robot mu? Robotu üreten üretici firma mı? yoksa bu robota binlerce dolar parayı verip onu hayatına sokan kişi mi?
İlk siber güvenlik kaynaklı adam öldürme soruşturması Almanya’da başlatılmıştı
Mesela, 11 Eylül 2020’de, Almanya’daki Düsseldorf Üniversitesi Hastanesi’nde, hackerların bilgisayar sistemlerini devre dışı bırakması sonucunda bir hasta hayatını kaybetmişti. Olayın ardından ülkenin ilk siber güvenlik sonucu adam öldürme soruşturması başlatılmıştı.
Yapay zeka ürünü robotlarla ilgili tehlike büyük!
Hukukçular, bu olayla birlikte robot üreticilerinin güvenlik açıklarına daha fazla dikkat etmesini umduklarını belirtiyorlar. Çünkü şu an bir kişinin robotla etkileşiminin psikolojik sorunların yanında, kalp krizine veya kas çekmesine yol açabileceği ifade edilse de tehlike aslında bundan daha büyük.
Alıntı
Kaynak : hobitat.com